ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
Home / DIY / Πώς να φτιάξεις και πώς να διακοσμήσεις ψάθινο καπέλο.

Πώς να φτιάξεις και πώς να διακοσμήσεις ψάθινο καπέλο.

Το πιο απαραίτητο αξεσουάρ, ή για να είμαι πιο σωστή, ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ για το καλοκαίρι, είναι το καπέλο.  Και αφού οι αποδράσεις στη θάλασσα θα είναι σε λίγο πιο συχνές, τί πιο ωραίο να φτιάξουμε μόνες μας το ψάθινο καπελάκι που θα μας προστατέψει από τον ήλιο και να το διακοσμήσουμε με το δικό μας γούστο.

Τί θα χρειαστούμε:

  • Χόρτο ψαθοπλεκτικής (ράφια) (www.openwindow.gr, www.erial.gr)

  • Κλωστή ραψίματος (λευκή)

  • Βελόνα

  • Ψαλίδι

Πάρτε μερικές “κλωστές” από ψάθα (Ράφια) και πλέξτε τις σε πλεξούδα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με δίκλωνες (δηλαδή αντί για τρεις μονές κλωστές, πλέξτε τρεις διπλές) και τρίκλωνες πλεξούδες, για να αποφασίσετε πιο πάχος και πιο στυλ προτιμάτε για το καπέλο σας. Κάθε φορά που τελειώνει μια κλωστή, δένετε μια άλλη και συνεχίζετε το πλέξιμο.

Αφού έχετε πλέξει αρκετά, μπορείτε να ξεκινήσετε να διαμορφώνετε το καπέλο και στη συνέχεια αν χρειαστεί, το μεγαλώνετε κι άλλο με νήμα. Πάρτε την πλεξούδα και αρχίστε να την τυλίγετε σε κύκλο/σαν σπιράλ και παράλληλα ράβετε για να το σταθεροποιήσετε. Δοκιμάζετε κάθε τόσο την κατασκευή στο κεφάλι σας, για να ξέρετε πότε έχετε φτάσει στο επιθυμητό πλάτος, για την κορυφή του καπέλου. Αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο καπέλο για δείγμα, κατά προτίμηση ένα νούμερο μικρότερο, για να πλέξετε το καπέλο, επάνω του.

Λογικά τώρα, θα πρέπει να έχετε φτιάξει έναν ψάθινο δίσκο. Ράψτε την επόμενη σειρά, όχι από το πλάι, αλλά πάνω στο δίσκο και επαναλάβετε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται, κάτι σαν δοχείο. Αυτό θα κάνει την κορυφή του καπέλου σας, κάπως πιο τετραγωνισμένη. Προσοχή όμως μη συνεχίσετε έτσι, για όλο το υπόλοιπο (κυρίως) μέρος του καπέλου, γιατί θα καταλήξει σαν ξεχειλωμένο!

Μετρώντας ξανά στο κεφάλι σας υπολογίζετε πόσο θέλετε να είναι το κυρίως μέρος και μετά πάμε να φτιάξουμε το γείσο. Αντίστοιχα με πριν, θέλουμε να δημιουργήσουμε γωνία, οπότε αντί να ράψουμε τη σειρά κάτω από τη προηγούμενη, τη ράβουμε γύρω-γύρω από την τελευταία σειρά μας, από την εξωτερική πλευρά, φυσικά. Συνεχίζουμε να ράβουμε γύρω-γύρω, μέχρι να φτάσουμε το γείσο στο επιθυμητό μέγεθος.

Ράβουμε την άκρη από την κάτω μεριά, για πιο ομοιόμορφο τελείωμα. Το ψάθινο καπέλο σας, είναι έτοιμο! Μένει μόνο, να το διακοσμήσετε, σύμφωνα με το δικό σας γούστο! (πηγή: http://aromaikarias.blogspot.gr)

Μπορείτε όμως να βρείτε πολλές ιδέες στο διαδύκτιο, με κορδέλες, λουλούδια, χάντρες, όπως στα blog : http://www.familylife.gr,  http://www.mysocalledcraftylife.com, ή να το βάψετε όπως διαβάζουμε στο www.lovetocreateblog.blogspot.com

Τα καπέλα όμως μπορούν να παίξουν και διακοσμητικό ρόλο. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις καταπληκτικές ιδέες:

40+διακοσμήσεις με ψάθινα καπέλα από το http://www.soulouposeto.gr      

                121 (7)

 

About Melita

Γειά σας! Είμαι η Μελίτα και μου αρέσει το βελονάκι αλλά όχι μόνο! Με ενδιαφέρει να μαθαίνω και να ψάχνω και άλλα είδη χειροτεχνίας. Αυτό είναι το blog μου και μέσα από αυτό θα μοιράζομαι μαζί σας τις δημιουργίες μου αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που θα ανακαλύπτω. Αν θέλετε, μπορείτε να μου στέλνετε τις δικές σας δημιουργίες, τις παρατήρήσεις σας και τις απορίες σας στο info@fantasio.gr. Επίσης, μπορείτε να με βρείτε στο facebook, στο twitter, στο pinterest, στο instagram και στο google+.

Leave a Reply

x

Check Also

Δημιούργησε Pom-Pom.

Είναι της μόδας και θεωρείται φετίχ. Μπορείς να βάλεις pom-pom σε σκούφο ...